Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

Objavila R.B.

16. 03. 2017. 23:59 >> 18:18

U PODGORICI

U utorak i srijedu omaž Krstu Škanati

Crnogorska kinoteka, u saradnji sa Narodnom bibliotekom "Radosav Ljumović" i Centrom za kulturu Tivat, upriličiće u utorak i srijedu, 21. i 22. marta, u Podgorici, omaž nedavno preminulom reditelju Krstu Škanati. Biće prikazano nekoliko odabranih Škanatinih filmova.

U "Kosoj Sali" Narodne biblioteke "Radosav Ljumović" u utorak i srijedu, sa početkom u 18 sati, i u Centru za kulturu Tivat, 23. marta sa početkom u 20 sati, biće prikazano pet Škanatinih dokumentarnih filmova. 

Kako je Kinoteka, u sklopu aktivnosti koje se odnose na transfer filmova crnogorskih autora, uradila  nove kopije Škanatinih filmova u mađarskoj laboratoriji Hungarian FilmLab, a koji su tom prilikom prebačeni i na digitalne formate, Škanatina ostvarenja biće prikazana u visoko kvalitetnoj rezoluciji.

Krsto Škanata, rođen u Tivtu 12. januara 1924. godine, bio je istaknuti jugoslovenski filmski reditelj koji se bavio dokumentarnim filmom. Profesionalnu karijeru je započeo u "Zastava filmu", gdje je snimio više dokumentarnih i namjenskih ostvarenja, a kasnije je decenijama bio jedan od vodećih reditelja dokumentarnih filmova u "Dunav filmu" i jugoslovenskoj kinematografiji uopšte. U karijeri dugoj četrdeset godina, dobio je mnogo domaćih i svjetskih filmskih nagrada i priznanja, režirao preko 40 dokumentarnih filmova od kojih su mnogi ušli u antologije dokumentarnog žanra poput: "U senci magije", "Veliko stoleće", "Tamo gde prestaje zakon", "Prvi padež- Čovek", "Nostalgija vampira" i mnogi drugi. Škanata je bio prepoznat kao istinski humanista, koji je i pored pritisaka bio spreman da na najotvoreniji, ali i filmski uzbudljiv način, progovori o svim problemima i posrnućima kako pojedinca tako i društva u kojem je živio. Bio je zatvoren i škrt na riječima, ali je u glavi nosio zamišljene strukture svojih filmova, uobličavajući ih u djela izuzetne vizuelne dinamike i precizne humanističke poruke. 

Krsto Škanata je preminuo 18. februara u Beogradu.

Ulaz na projekcije je besplatan, a biće prikazani sljedeći filmovi: "Prvi padež – Čovjek” (1964, trajanje: 14 min.), “Ratniče, voljno!” (1966, trajanje: 20 min.), “Odričem se sveta” (1965, trajanje: 14 min.), “Nostalgija vampira” (1968, trajanje: 17 min.) i “12 mjeseci zime” (1983, trajanje: 72 min.).

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније