Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Objavio: I. P. ]

27. 01. 2017. 11:49 >> 16:23
7

LJUMOVIĆ I EKIPA SERIJE

"Božićni ustanak" obogaćuje umjetnički arhiv

MInistar kulture Janko Ljumović saopštio je da je za crnogorsku kulturu izuzetno važno što će tema Božićnog ustanka dobiti svoju umjetničku obradu, odnosno televizijsku igranu seriju.

 

Ljumović se danas na Cetinju sreo sa dijelom ekipe koja je radila na seriji, čija je premijera u nedjelju sa početkom u 20 sati na Prvom programu Javnog servisa RTCG.

Ministar je tokom tokom prijema i razgovora sa ekipom rekao da je jedan od činilaca koji gradi identitetsku svijest "poimanje o značajnim događajima iz prošlosti".

"Svaka nacija svijeta gradila je svoje kolektivno sjećanje na događajima koji su u određenom istorijskom trenutku bili presudni za identitet zajednice. Uloga umjetnosti i moć medijske produkcije u tom kontekstu je od suštinskog značaja", kazao je Ljumović.

On je rekao da serija "Božićni ustanak" otvara pitanje razvoja novih medijskih projekata koji u igranoj formi treba da se bave značajnim temama, "čiji vremenski raspon možemo obuhvatiti periodom od Barske bitke 1042. godine do 21. maja 2006."

"Čestitam producentima, autorskom timu, glumcima i svim saradnicima na projektu koji na ovaj način bogate crnogorski televizijski i umjetnički arhiv, arhiv kao riznicu velikih datuma i događaja koji u kulturno identitetskoj memoriji grade našu spoznaju o sebi", rekao je Ljumović.

Reditelj serije, Željko Sošić, zahvalio je Ministarstvu kulture koje je od početka podržavalo.

"Ministarstvo kulture je pokrovitelj koji je uvijek na strani projekata i jedina adresa kojoj su se filmski i TV producenti mogli obratiti za pomoć i razumijevanje. Velika je želja i potreba da se sa takvim odnosom nastavi i da ovaj projekat pokrene ovu vrstu produkcije, a da se Ministarstvo, RTCG i ostale institucije postaraju da se kontinuitet produkcije održi", istakao je Sošić.

Serija je snimana tokom predhodne dvije godine, a imaće devet epizoda. Snimana je na velikom broju lokacija na Cetinju i okolini, u Podgorici, Danilovgradu i Beogradu.

Pokrovitelj serije je Ministarstvo kulture Crne Gore, a koproducenti Radio Televizija Crne Gore i Studio Dogma.

Producenti serije su Željko Sošić, Rade Vojvodić i Darko Šuković, reditelj i scenarista je Željko Sošić, scenaristkinja Jovana Bojović, umjetnički direktor projekta je Milorad Popović, menadžer produkcije je Svetlana Sošić, stručni konsultat za istorijska pitanja Novak Adžić, dok autorsku ekipu čine:scenograf Milenko Jeremić, direktori fotografije Ivan Kostić i Petar Popović i kostimografkinja Gordana Angelovski. Izvršni producenti serije su Svetlana Sošić i Ivan Đurović.

U seriji igraju poznata glumačka imena iz zemlje i region: Nataša Ninković, Vojin Ćetković, Marko Nikolić, Boro Stjepanović, Mirko Vlahović, Mirza Halilović, Amar Bukvić, Srđan Grahovac, Mladen Nelević, Momčilo Pićuric, Miodrag Radonjić, Sanja Popović, Miloš Pejović, Milivoje Obradović, Nebojša Kundačina, Danilo Čelebić, Slobodan Marunović, Željko Radunović, Dušan Kovačević, Zoran Vujović, Marija Đurić, Vanja Jovićević, Branka Stanić, Aleksandar Radulović, Dragan Račic, Olivera Vuković, Nikola Vasiljević, Sejfo Seferović, Davor Dragojević, Dejan Đonović, Vule Markovic, Emir Ćatovic, Petar Novaković, Maja Stojanović, Filip Djuretić, Vukan Pejović, Marko Todorović, Omar Bajramspahić, Pavle Popović, Djordje Tatić, Stefan Marković i drugi. Uloge dječaka Boža i Ivana tumačili su djeca Lazar Martinović i Petar Vlahović, kojima je ovo prvo iskustvo na snimanju.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније