Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

Radio Jadran [ Objavio: O.Z. ]

25. 07. 2016. 21:32 >> 21:13

POČINJE 1. AVGUSTA

Oko 100 filmova na hercegnovskom festivalu

“Dodir filma”, slogan pod kojim će se prve sedmice avgusta odvijati 30. jubilarni Hercegnovski filmski festival Montenegro film festival, ima punog smisla. Publici je ponuđeno oko 100 filmova u četiri selekcije na tvrđavama Kanli Kula, Forte Mare, na Trgu Mića Pavlovića i u kući Iva Andrića. Slogan je opravdan i zbog nove koncepcije, jugo sfere, odnosno takmičenja filmova Jugostočne Evrope, ali i nastalih u produkcijama i kooprodukcijama na EX Yu prostorima.

Uz žirije za sve segmente tu je i novinarski žiri i odlična produkcija filmova koju su nagrađivani širom svijeta. Ovo su samo neke od karakteristika prestižnog filmskog festivala u Herceg Novom koji će koštati opštinski budžet 69 hiljada i 100 eura, a državni, odnosno Ministarstva kulture 93 hilajde eura.

Kako je saopšteno na prvoj press konferenciji festival će na Kanli Kuli otvoriti renomirani pozorišni i filmski glumac Mustafa Nadarević.

Sekeratrka za kulturu, Tamara Lepetić istakla je, da 30 godina postojanja Festivala ukazuje na njegovu zrelost, otvaranje suštinskih pitanja i davanaja odgovora na ambicije organizatora da se Festival stopi sa gradom i živi sa njim.

Izvršni direktor Festivala, Zoran Živković, poručio je, da je Hercegnovski filmski festival punih 30 godina otvoren za sve filmske stvaraoce iz regiona, a da je usvajanjem nove koncepcije 2010. godine i za filmske stvaraoce iz čitavog svijeta.

"Ono što će obilježiti ovogodišnji filmski festival kada je riječ o takmičarskom programu na Kanli kuli jeste da će biti predstavljeni filmovi autora sa prostora bivše Jugoslavije, što je na jedan način odavanje počasti koncepciji počecima Festivala koji je krenuo kao Jugoslovenski filsmski festival režije", kazao je Živković.

Produkcija je ove godine odlična, a na programu će biti filmovi dobitnici najznačajnijih nagrada u regionu i svijetu, poput filma, Mirjane Karanović „Dobra žena“, potom film „Zvizdan“ Dalibora Matanića, zatim „Dnevnik mašinovođe“ Lazara Ristovskog, a ne treba zaboraviti ni film „S one strane“ Zrinka Ogreste.

Jedna od osnovnih misija ovog Festivala je promovisanje crnogorske kinematografije, pa ćemo ove godine imati i jednu premijeru, „Ispod mosta, među stijenama“, mladog reditelja Pavla Simonovića, a biće prikazani i filmovi mladih autora Dušana Kasalice i Ivana Salatića, baš kao i fimovi studenata Akademije dramskih umjetnosti sa Cetinja, kazao je Živković.

U saradnji sa Deskom za kreativnu Evropu Ministarstva kulture, biće organizovana i dva predavanja, koja će održati istaknuti filmski stvaraoci, Čedo Kolar iz Pariza, Branislav Srdić iz Ljubljane i Ognjen Sviličić iz Hrvatske. U okviru pratećeg programa biće promovisan „Katalog crnogorskog filmskog stvaralaštva 2006-2016“ u izdanju Crnogorske kinoteke i Ministarstva kulture, autora Andra Martinovića i Branka Baletića.

Živković je ukazao i na odličnu selekciju festivalskih pobjednika koja će biti prikazana na tvrđavi Forte mare, gdje će publika imati prilike da odgleda ostvarenja istaknutih filmskih reditelja poput Džima Džarmuša, Kena Louča, Kristijana Munđiua i drugih. Ne treba izostaviti izuzetno kvalitetnu selekciju dokumentarnog filma, selektora Vladimira Perovića, koju će ove godine činiti čak 40 filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta.

Direktor JUK Herceg Fest Stevan Koprivica, koja je izvršni producent Festivala, kazao je, da je 30 jubilarna godina prekratnica i u organizacionom smislu, jer se na fonu manifestacije „Novski talas“ u Festival uključuje veliki broj mladih iz Herceg Novog, koji predstavljaju njegovu novu energiju, snagu i zamajac. Festival dočekuje i novi sajt koji je pravljen po svjetskim standardima, a radili su ga Marko Mujić i Ilija Vukasović iz njihove dizajnerske kuće Yellow.

Koprivica je objašnjavajući novi koncept festivala naglasio da nikako nije riječ o jugonostalgiji, već o činjeničnom stanju koje se zove jugosfera, što predstavlja prožimanje i sinergiju, jer jednostavno jedni bez drugih ne možemo, finansijski, značenski, kreativno, ideološki itd.

"Sve zemlje su nakon raskida, bar kada je u pitanju film i kultura uopšte, ostale u zajedničkom imenitelju jugosfere. I to jeste konceptualna odrednica i novost Festivala. To ne znači da Kanli kuli neće biti filmova sa Mediterana i iz Jugoistočne Evrope ali će biti van konkurencije, dakle takmičiće se samo filmovi koji su nastali u produkcijama i kooprdukcijama Eks Ju", kazao je Koprivica.

Licenca specifika Festivala je selekcija dokumentarnog i studentskog filma, koji pored iskusnih filmskih „vukova“ u energetskom smislu čini njegov potencijal, kazao je Koprivica.

Novost festivala je da će pored žirija biti i novinarski žiri, koji će takođe dodjeljivati nagrade, pored uobičajenih Zlatne mimoze, „Milan Žmukić“ i „Fondacije Živko Nikolić“.

Glumac, Momčilo Otašević, koji će biti zaštitno lice, kazao je da se raduje ovoj ulozi u Festivalu čiji je praktično vršnjak, te da su mu u najljepšem sjećanju još kao djetetu ostale projekcije filmova „pod otvorenim nebom“ na Kanli kuli.

Poseban kvalitet ovogodišnjeg festivala su i volonteri, njih desetoro iz Srednje škole, koji će biti danonoćno od pomoći filmskih stvarocima, publici i organizatorima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније