Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Pobjeda/M.L.B.

14. 05. 2024. 18:04 >> 18:04
1
Čitaj mi:

Kontrola optužnice u slučaju Plantaže

Advokati traže obustavu postupka protiv Vukotića, Maraš, Mihailovića...

Odbrana šest bivših rukovodilaca u "Plantažama" danas je u podgoričkom Višem sudu zatražila obustavu postupka za zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju iz razloga što Specijalno tužilaštvo nije ponudilo dokaze protiv optuženih već pretpostavke svjedoka advokata kompanije “OMP-Engineering” o ishoda parničnog postupka koji se pred Privrednim sudom pokrenuli protiv Plantaža za naknadu štete od 350.000 eura.

Sa druge strane, specijalni tužilac Vukas Radonjić predložio je povrđivanje optužnice pojašnjavajući da je u istrazi prikupljeno dovoljno dokaza da su optuženi zaključenjem poravnavanja sa OMP-om zloupotrijebili položaj i fabrici briketa koja nikad nije proradila pribavili protivpravnu imovinsku koristna štetu "Plantaža".

"Plantaže su ugovorom o poravnjanju puno više dale nego što su dobile", kazao je Radonjić.

Odluka o tome da li će se optužnica Specijalnog tužilaštva u ovom slučaju potvrditi ili pak obustaviti krivični postupa biće donijeta u narednih 15 dana.

Optužnicom su obuhvaćeni: Veselin Vukotić, Đorđije Rajković, Sead Šahman, Duško Perović, Božo Mihailović i Verica Maraš.

"Oni su optuženi da su od 24. decembra 2019. do 23. aprila 2020. godine u Podgorici, kao odgovorna lica u oštećenom privrednom društvu 13. jul - Plantaže AD, zloupotrijebili svoj položaj u pogledu raspolaganja tuđom imovinom i nijesu vršili svoju dužnost, pa su tako pribavili privrednom društvu “OMP-Engineering” DOO protivpravnu imovinsku korist koja prelazi iznos od četrdeset hiljada eura, a oštećenom nanijeli imovinsku štetu", istakao je ranije specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Branilac Šahmana, advokat Miloš Vuksanović je komentarišući navode iz optužnice ocjenio da su oni neosnovani i bez dokaza.

"Navodi iz optužnice se zasnivaju na nedozvoljenom prejudiciranju odluke u praničnom postupku", istakao je Vuksanović.

Branilac Mihailovića, advokat Marko Radović smatra da je veća šansa da se pješke stigne na mjesec nego u postupku koje je pokrenulo Specijalno tužilaštvo dokazati umišljaj optuženih da pričine štetu "Plantažama".

On smatra da je optužnica podignuta pod pritiskom medija i negativnih priča plasiranih u javnost.

"Da nije bilo pritiska mislim da mi danas ne bi bili ovdje.Tužioca Radonjića izuzetno uvažavam i ne volim da ga vidim kao "protivnika", ali ne mogu da prihvatim da je svjedoke saslušavao o onime šta oni misle", rekao je Radović.

Advokatica Mubera Kurpejović koja zastupa Dušana Perovića je istakla da ne postoji šteta koja je pričinjena "Plantažama", niti korist nekom drugom.

Advokatica Bojana Franović koja zastupa Veselina Vukotića, je istakla da se zaključak o krivici zasniva na pogrešnim činjenicama. Smatra da je iz optužnice nejasno koja radnja je od strane optuženih poduezta a koja bi mogla nanijeti štetu.

"Presuda u Luksemburgu opominje da se ne smije pretpostavljati ishod sudskih postupaka", naglasila je Franović.

Advokatica Neda Ivović koja zastupa Veselina Vukotića je kazala da se u optužnici s jedne strane vrijednost uloga smanjuje, a vrijednost poravnjanja vještački povećava

Drugi branilac Vukotića, advokat Dragoljub Đukanović smatra da krivični zakonik ne može poći od pretpostavki da bi utvrdio nečij umišljaj.

Za advokata Ljubišu Novakovića koji brani Đorđija Rajkovića prosto je nevjerovatno da se ovaj postupak odvija na neutemeljenim optužbama Specijalnog tužilaštva.

"Ovaj postupak podsjeća na postupke: "CKB", "Deportacija" i "Moldavka S.Č.", dodao je on.

Branilac Maraš, advokat Dejan Radinović saglasio se u cjelosti sa stavom koje su prethodno iznijele njegove kolege.

OMP je inicijalno tužio Plantaže za naknadu štete od šest miliona eura okrivljujući ih za to što fabrika nikada nije proradila, dok su iz Plantaža odgovorili kontratužbom. Više vještaka je u tom postupku tvrdilo da je krivica ipak na strani OMP-a, zbog čega je poravnanje koje je tadašnji menadžment Plantaža potpisao, bilo iznenađenje čak i za njihove advokate, koji su javno saopštili da je to urađeno bez njihovog znanja.

Nakon što je promijenjen menadžment Plantaža, novo rukovodstvo se oglušilo na ovo poravnanje, zbog čega je OMP inicijalno preko izvršitelja naplatio 350.000 eura, ali su ga Plantaže kontraizvršenjem vratile, nakon što je Privredni sud ukinuo rješenje izvršitelja.

Krajem aprila sutkinja Privrednog suda Marija Adžić nije dopustila kompaniji OMP Inžinjering preinačenje tužbe u sporu protiv Plantaža kojim je, osim 350.000 eura, traženo i dodatnih 1.048.474 eura na račun 37.000 kvadrata zemljišta u Kokotima koje je trebalo da im bude ustupljeno po vansudskom poravnanju koje je sa OMP-om potpisalo bivše rukovodstvo Plantaža.

Na to rješenje OMP ima pravo žalbe, pa je izvjesno da će se za nastavak postupka čekati ocjena Apelacionog suda da li je riječ o preciziranju tužbe, kako tvrde iz OMP-a ili preinačenju, kako tvrde iz Plantaža.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније