Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.V. [ DPS ]

20. 04. 2024. 19:17 >> 22:17
4
Čitaj mi:

ŽIVKOVIĆ

"Katnićev slučaj pokazatelj da je spirala revanšizma pokrenuta"

"Pismo koje je Milivoje Katnić poslao porodici, a koje predstavlja svojevrsnu oporuku, ukazuje na njegovo alarmantno zdravstveno stanje koje može imati za posljedicu i smrtni ishod. Čovjek koji je obavljao jednu od najvažnijih državnih funkcija i koji je decenijama bio sudija Apelacionog suda – a potom i glavni specijalni tužilac, koji je duboko u sedmoj deceniji života, nije zaslužio ovakav tretman", izjavio je predsjednik DPS-a Danijel Živković.

Živković ističe da je svjestan da Milivoju Katniću neće pomoći obraćanje predsjednika, “organizovane kriminalne grupe” kako neki od njegovih progonitelja nazivaju Demokratsku partiju socijalista. "Ne očekujem da će tužilaštvo nakon ovog reagovanja odustati od očigledne namjere da Katnića pritvore pa čak i po cijenu njegovog života. Ipak, ljudska je i lična obaveza svih da podignemo glas i ukažemo na nehuman odnos i tretman koji Katnić ima dok boravi u UIKS-u", kaže predsjednik DPS-a.

"Znam da su njegovo utamničenje priželjkivali mnogi u Crnoj Gori, posebno oni koji su se tada našli na meti rada tužilaštva kojim je rukovodio, a nije ih bio mali broj. Javnost pamti da je bivši glavni specijalni tužilac vodio i niz slučajeva koji su rezultirali lišavanjem slobode brojnih funkcionera DPS" naglašava Živković i dodaje "Nijesmo to nikada komentarisali – već smo kroz poštovanje pretpostavke nevinosti ostavljali institucijama da rade svoj posao". Predsjednik DPS-a podvlači da ne može zaboraviti najave Katnićevog hapšenja od strane tadašnje opozicije a današnje vlasti, koji su se zaklinjali da će ga poslati u Spuž čim se domognu vlasti.

"To je očigledno cijena koju Katnić plaća danas. Cijenu političkih promjena koja u naletu bolesnog i ostrašćenog revanšizma nastoji suditi i presuditi svima koji su bili istaknuti državni funkcioneri prije političkih promjena" ističe Živković.

Predsjednik DPS-a kaže da bi volio da svi oni koji postupaju po ovom planu imaju na umu i kompleksnu istoriju Crne Gore koja je prepuna međusobnih namirivanja i nadgornjava i u kojoj se često postupalo po principu beskonačnog međusobnog ćeranja.

"A baš u takvo ćeranje bi društvo moglo zapasti nakon niza incidenata – od kojih je posljednji hapšenje direktorice ASK-a uz, kako reče jedan član Vlade, cirkus koji je taj čin pratio, budući da je postalo jasno da se tužilaštvo pretvorilo u prijeke isljednike i gospodare života i smrti" govori Živković .

"Cilj akcija je da se ugrozi dostojanstvo pojedinca i da se napravi spektakl koji se sprovodi u koordinaciji sa privilegovanim medijima, pod dirigentskom palicom političara koji taj čin slavodobitno pozdravljaju prije nego što se i desio, uz dramatiku kojoj treba da doprinesu namrštena lica sa fantomkama" predsjednik DPS-a naglašava.

Živković dodaje da je presuda već ispisana stavljanjem lisica na ruke u Crnoj Gori, suđenje je nepotrebno, a da obrazloženje možemo čitati u novinskim zapisima. "Tekstovi pojedinih medija i izjave političara na vlasti, crtaju metu, koju tužilaštvo instuticionalno pogađa" podvlači Živković.

"Spirala revanšizma je pokrenuta. Svi koji misle drugačije, imaju svoj integritet i ne podliježu pritiscima mogu očekivati isti scenario kao i oni koji su meta pravosudnog isljedništva ambicioznih karijerista. Baš kao što i nosioci ovih procesa mogu očekivati odgovor onih koji su svoje dostojanstvo spremni da brane životom – poput Milivoja Katnića" ističe predsjednik DPS-a.

Živković poziva sve aktere da se vrate poštovanju vladavine prava i principu poštovanja dostojanstva svakog pojedinca. "Ljudski je, časno i crnogorski. Sve drugo značilo bi guranje države u dramu koja može imati nesagledive posljedice jer se u Crnoj Gori uvijek znalo da glava bez obraza ne vrijedi te da se čast i ugled brane svim sredstvima. Zaustavimo se dok smo na vrijeme jer uskoro može biti kasno" izvajvio je predsjednik DPS-a Danijel Živković

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније