Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.M.

19. 04. 2024. 08:26 >> 08:42
1
Čitaj mi:

KOS

"Hapšenje Perović udarac ugledu ASK-a"

Hapšenje direktorice Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelene Perović veliki je udarac ugledu, imenu i nastojanju Agencije da se bori protiv korupcije, kazao je međunarodni ekspert za borbu protiv korupcije Dragan Kos.

Međunarodni ekspert za borbu protiv korupcije Dragan Kos kazao je u uključenju za "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG da godinama prati šta radi Agencija za borbu protiv korupcije (AKS), te da su očekivanja bila da će dolaskom Perović na čelo Agencije ona konačno krenuti da radi svoj posao.

"Kada je Perović postala prvi čovjek agencije, pomislili smo da je to nešto što Crnoj Gori treba, ali izgleda da smo se prevarili", istakao je Kos.

Naglasio je da kada nastupe zamjerke od Evropske unije, MANS-a, i kada su vidjljivi problemi unutar Agencije, onda je jasno da se sa Agencijom dešava čudno, "čak i gore nego što je bilo prije dolaska Perović".

Ovo sad je, isitiče, dosta veliki udarac ugledu i imenu kao i nastojanju Agencije da se bori protiv korupcije. 

"Nadam se da će ovo biti početak nove ere gdje će se odabrati savjet koji treba agenciji i izabrati direktora, i da će napokon krenuti u implementaciju zakona", naglasio je Kos. 

Crna Gora, kako kaže Kos, zalužuje da ima Agenciju koja se bori protiv korupcije.

"Nadam se da smo na toj prekretnici, ali pokazaće vrijeme", poručio je on. 

Urednik portala RTCG Marko Vešović kazao je da je ovaj talas hapšenja posljednjih dana predstavlja borbu protiv korupcije na visokom nivou bez presedana. 

"Nikada nismo u crnogorskoj istoriji imali ovakve stvari. Ovo je jedan talas hapšenja i borba protiv korupcije na visokom nivou bez presedana", kazao je Vešović.

U posljednjih nekoliko dana napravljene su, kako kaže, ozbiljne aktivnosti crnogorskog tužilaštva.

"Cijenim da se radi o ozbIjnim akcijama, vjerujem da je u pitanju i ozbiljan materijal koji je tužilac pribavio i da dobro razumiju stvari zbog kojih su uhapšeni Katnić, Lazović i Perović", ističe Vešović. 

On je naglasio da ne može da bude siguran u kojem pravcu će postupanje dalje ići. 

"Da li će biti pušteni, hoće li se brzo podići optužnica, po nekom iskustvu iz ranijih predmeta to nije bio slučaj, ali vidjećemo", kazao je Vešović.

Vešović je naglasio da smatra da se šalje poruka da se vodi ozbiljna borba protiv korupcije, te da to povećava šanse Crne Gore da dobije pozitivno mišljenje Evropske komisije.

"Ja ne razmijem kritike na račun Specijalnog tužilaštva, razumijem da postoje nezadovoljstva zbog nekih hapšenja, ali Novović je bio hvaljen i podržavan kada je uhapsio direktora Uprave prihoda i carina, i predsjednika Opštine Budva, tada je dobio pohvale, ne znam zašto ne bi i sada", poručuje Vešović. 

Naglasio je da treba dozvoliti tužilaštvu da radi svoj posao, pa onda treba vidjeti šta je to zbog čega su oni donijeli takve ocjene, a potom komentarisati da li se radi o revanšizmu ili drugim motivima.

"Sada su važne dvije stvari. Prva je procedura koja je pokrenuta u Skupštini da se izabere novi Savjet agencije i to je urađeno na sjednici Odbora za antikorupciju 20. marta. Novi Savjet treba da u ovakvim okolnostima izabere novog direktora. I drugo, piše se novi Zakon o sprečavanju korupcije. Milsim da kroz neku debatu može da se dođe do novog zakonskog okvira", zaključio je Vešović. 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније