Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Mina [ R.B. ]

21. 03. 2024. 16:12 >> 16:20

VDT

Podnijeli zahtjev za zaštitu zakonitosti u slučaju Do Kvon

Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) saopštilo je da je podiglo pred Vrhovnim sudom zahtjev za zaštitu zakonitosti povodom odluke o dozvoljavanju izručenja državljanina Južne Koreje, Kvon Do Hejonga, po molbi te zemlje, a odbijanja izručenje po zamolnici Sjedinjenih Američkih Država.

Apelacioni sud potvrdio je u srijedu rješenje Višeg suda u Podgorici kojim je dozvoljeno izručenje u skraćenom postupku Do Kvona Južnoj Korejuj radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela.

Iz VDT-a su pojasnili da se zahtjev za zaštitu zakonitosti, u skladu sa zakonom, podiže protiv pravosnažnih sudskih odluka i protiv sudskog postupka koji je prethodio tim pravosnažnim odlukama ako je povrijeđen zakon.

“Sud je u konkretnom slučaju, suprotno zakonu vodio skraćeni, umjesto redovnog postupka i prekoračenjem granica svojih ovlašćenja donio odluku o dozvoli izručenja, koja je u isključivoj nadležnosti ministra pravde”, navodi se u saopštenju.

Zahtjev za zaštitu zakonitosti je, dodaje se, podignut i zbog toga što Apelacioni sud u žalbenom postupku nije saslušao državnog tužioca u VDT-u.

To je, kako su pojasnili iz VDT-a, suprotno odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Zakona o državnom tužilaštvu, kojim je propisano da jedino Vrhovno državno tužilaštvo postupa pred Apelacionim sudom.

“Time je povrijedio odredbe krivičnog postupka, a što je bilo od uticaja za donošenje zakonite sudske odluke”, navodi se u saopštenju.

Iz VDT-a su saopštili da je Vrhovnom sudu predloženo da utvrdi da je zahtjev za zaštitu zakonitosti osnovan i da donese presudu kojom će se preinačiti odluka suda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније