Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Slobodna Evropa

26. 02. 2024. 10:21 >> 10:21
Čitaj mi:

SVEČANOST

Alžir otvorio najveću džamiju u Africi

Alžir je u nedjelju otvorio ogromnu džamiju na obali Mediterana pošto su godine političkih previranja u zemlji dovele da taj projekat od simbola snage i religioznosti pod sponzorstvom države postane simbol kašnjenja i prekoračenja troškova.

Velika džamija u Alžiru, koju je tokom 2010-ih godina gradila kineska građevinska kompanija, ima najviši minaret na svijetu od 265 metara.

To je treća najveća džamija na svijetu, a najveća van najsvetijih gradova islama. Bogomolja može da primi do 120.000 vjernika, dok u njenu biblioteku može da stane do milion knjiga. Džamija takođe ima platformu za slijetanje helikoptera.

Njen modernistički dizajn s arapskim i sjevernoafričkim elementima odražava alžirsku tradiciju i kulturu.

Otvaranje džamije uputiće muslimane "ka dobroti i umjerenosti", rekao je Ali Mohamed Salabi, generalni sekretar Svjetske unije muslimanskih ulema.

Zastupanje umjerenog islama bio je ključni prioritet u Alžiru otkako su vladine snage obuzdale pobunu islamista 1990-ih, kada je krvavi građanski rat zahvatio zemlju.

Alžirski predsjednik Abdelmadžid Tebune otvorio je džamiju, ali je događaj uglavnom bio svečan, pošto je džamija otvorena za međunarodne turiste i državne posetioce u Alžiru otprilike pet godina. Samo je prethodna ceremonija odložena.

Svečanost u nedelju je omogućila da se džamija zvanično otvori za javnost na vrijeme da se u njoj održavaju noćne molitve tokom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, koji počinje sledećeg mjeseca.

Osim po gigantskim dimenzijama, džamija je poznata i po kašnjenjima i kontroverzama koje su obilježile sedam godina izgradnje, uključujući i izbor lokacije, za koju su stručnjaci upozorili da je seizmički rizično.

Tokom godina kašnjenja i prekoračenja troškova, projekat je pothranjivao gnijev Alžiraca, a mnogi su rekli da bi radije izgradili četiri bolnice širom zemlje.

Zvanični troškovi projekta su 898 miliona dolara.

Džamija je prvobitno bila projekat bivšeg predsjednika Abdelaziza Buteflike, koji je osmislio da bude najveća u Africi. Želio je da to bude njegova zaostavština i nazvao je "džamijom Abdelaziza Buteflike" slično kao džamija Hasana Drugog u Kazablanki u Maroku.

Ta džamija, nazvana po bivšem kralju Maroka – susjedu Alžira i regionalnom rivalu – predstavljana je kao najveća afrička džamija.

Međutim, protesti koji su zahvatili Alžir 2019. godine i naveli Butefliku da podnese ostavku poslije 20 godina na vlasti, onemogućili su Butefliku da ostvari svoje planove, džamiju nazove po sebi ili otvori je u februaru 2019. kako je planirano.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније