Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V. ]

28. 10. 2021. 22:40 >> 22:44

IZVJEŠTAJ KOMISIJE

Napravljen plan za rješavanje ubistva Jovanovića

Predsjednik Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama o napadima na novinare Mihailo Jovović informisao je članove tog tijela da je prisustvovao sjednici Biroa za operativnu koordinaciju, a povodom istrage ubistva glavnog i odgovornog urednika "Dana" Duška Jovanovića. Kako je rekao, vezano za tu istragu, preduzeti su određeni koraci. 

"Saopštio je da su preduzeti određeni koraci i napravljen plan aktivnosti, sa ciljem rasvjetljavanja ovog slučaja, ali da za sada ne može saopštavati detalje, te da će svakako blagovremeno, kada se stvore uslovi, podijeliti sa članovima sve relevantne informacije", navodi se u izvještaju o radu Komisije od 4. juna do 4. oktobra 2021. godine, koji je danas usvojila Vlada.

U toku izvještajnog perioda, kako se ističe, izabran je zamjenik predsjednika Komisije, državni sekretar MUP-a Zoran Miljanić.

"Komisija je u izvještajnom periodu raspravljala o slučaju novinara Jova Martinovića i postigla dogovor da će nakon pribavljanja dokumentacije od Uprave policije, Tužilaštva i Višeg suda o ovom slučaju, donijeti odluku da li će uzeti u rad ovaj slučaj. Takođe, konstatovano je da će se na isti način preliminarno baviti slučajevima privođenja Gojka Raičevića, Dražena Živkovića i Anđele Đikanović. Komisija je dobila pismo koje je Gojko Raičević poslao nadležnim organima i najvišim državnim funkcionerima, u kojem traži procjenu njegove bezbjednosti, i pratiće postupanje nadležnih organa u tom slučaju", piše u izvještaju. 

Kako se navodi, Komisija je u izvještajnom periodu od 4. juna do 4. oktobra 2021. godine obradila devet predmeta napada na novinare, na štetu sedam novinara i novinarki. Kako se tvrdi, od toga, pet napada dogodilo se u 2021. godini, a četiri u ranijem periodu.

"Komisija je zaključila da od nadležnih tužilaštava nije dobila tražene nove informacije iz istraga dva napada na Tufika Softića (2007. i 2013. godine) o tome da li je od oktobra 2019. godine do danas preduzeta bilo koja radnja od strane tužilaštava. Komisija je preporučila da Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore zatraži od Osnovnog državnog tužilaštva Berane i Višeg državnog tužilaštva Bijelo Polje, detaljan izvještaj o preduzetim radnjama u ovim predmetima i da naloži dostavljanje Komisiji, nove dokumentacije zaključno sa 1. oktobrom 2021. godine", piše u izvještaju.

Takođe, Komisija je zaključila da u slučaju napada na Seada Sadikovića (mart 2021. godine) nije jasno zašto je policija podnijela krivične prijave protiv samo dvojice učesnika incidenta kada svjedoci tvrde da je bilo više napadača.

"Kao i da tužiteljka nije istraživala zašto na snimku sa nadzornih kamera nedostaje 9 ključnih sekundi, odnosno - da li je neko od lica koja imaju pristup sistemu video nadzora sa eventualnom namjerom brisao ili dorađivao djelove video snimka - što je predlagala policija", istaknuto je u izvještaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније