Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Objavila: M.L.B.

05. 07. 2018. 13:42 >> 13:36
3

DIREKTOR SAOPŠTIO

Ispituju bjekstvo osuđenika, psihijatrija prebukirana

Slučaj bjekstva pacijenta iz Psihijatrijske bolnice u Dobroti proslijeđen je Komisiji za kontrolu kvaliteta te ustanove. Istovremeno, direktor bolnice Dragan Čabarkapa razgovarao je sa načelnikom Centra bezbjednosti Kotor, kome je slučaj prijavljen, u cilju preduzimanja istražnih radnji.

Slučaj se podrobno ispituje u samoj ustanovi, uzete su izjave od svih zaposlenih koji su u to vrijeme bili na poslu, a biće pokrenuti i disciplinski postupci.

Direktor bolnice Dragan Čabarkapa u izjavi za Portal RTCG, navodi da je pacijent Đorđije Pavićević, koji se nalazio na izvršavanju mjere obaveznog liječenja u zdravstvenoj ustanovi, samovoljno naopustio bolnicu u večerenjim satima 4. jula, prilikom dozvoljene posjete njegovog brata.

On kaže da je dežurno osoblje u skladu sa pravilima odmah prijavilo slučaj Odjeljenju bezbjenosti Kotor i raspisana je potjernica.

Iz Specijalne bolnice kažu da je pacijent imao odobrenje da boravi u krugu, da je i ranije imao posjete i nikada nije zloupotrijebio svoja prava.

Pacijent koji je u bjekstvu je trebalo da uskoro bude ponovo vraćen u ZIKS na izdržavanje zatvorske kazne dosuđene zbog otmice. Njemu je 2017. izrečena mjera obaveznog liječenja i čuvanja u bolnici Dobrota u Kotoru.

Kako se radi o mjeri obaveznog liječenjam, on se nije nalazio u zatvorenom, sudskom odjeljenju, koje je inače prebukirano. Poznato je da se već godinama Specijalna bolonica u Kotoru bori sa problemom ograničenih kapaciteta, jer se u toj ustanovi pored različitih kategorija pacijenata nalaze i počinioci teških krivičnih djela, pa je u pitanju ukupna njihova bezbjednost, navode iz bolnice. 

Bezbjednosne mjere su na teretu sama bolnice i njihovih zaposlenih, a ZIKS nije nadležan za zatvorenike u vrijeme njihovog boravka u Dobroti.

"Sve to, pa i posljednji slučaj pokazuje nužnost što hitnijeg otvaranja Sudsko-forenzičke bolnice u okviru ZIKS-a", kaže Dragan Čabarkapa, direktor Neuropsihijatrijske bolnice u dobroti.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније