Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 11. 2019. 20:26   >>  20:26

U KAMERUNU

Novinari RTCG na Samitu frankofonih novinara

U kojoj mjeri novinarski emotivni doživljaj utiče na stvaranje objektivne slike prlikom izvještavanja, samo je jedno od pitanja koja su u fokusu debate više od 400 novinara iz 40ak zemalja svijeta u Kamerunu, gdje se održava Samit frankofonih novinara, kome prisustvuju i novinari RTCG.

Predsjednik Međunarodnog udruženja frnakofonih novianra, senegalac Madianbal Dianj naglašava da du novinari vektor napretka svakog društva, te da utiču na sveukupni razvoj demokratije.

"Udruženje frankofonih novinara je okvir koji nam pomaže da razmijenimo iskustva, kontakte, ali i da obezbijedimo konstatnu dinamiku kako bismo uticali, kako na međunarodnu zajednicu, tako i na lokalne donosioce odluka da shvate kolika je važnost medija", istakao je Dianj.

Da ideja frankofonije ne podrazumjeva samo zemlje koje koriste francuski kao službeni ili zvanični jezik, potvrđuje i učešće zemalja koje njeguju vrijednosti frankofonije, među kojima je i Crna Gora, al ii drzave regiona.

"Što više jezika razumijete i što više ih govorite, to više kultura znate. Ne možete govoriti francuski a da niste čitali Pola Valerija, kao što ne možete govoriti crnogorski ako nijeste bili na Cetinju i nijeste čitali Njegoša", ocijenila je novinarka HRT-a Silvija Luks-Kalođera.

Njena koleginica iz "Politike" Gordana Popović je ocijenila da na Balkanu ne postoji dovoljno jaka svijest koliko je frankofonija važna i koliko može da bude korisna za naše zemlje. 

Boravak u kameruni novinari su iskoristili da, pored profesionalnog, pokažu i sportsko umijeće. Odmjerili su snage sa seniorima kamerunskog fudbala, nekadašnjim zvijezdama Afričkog kupa, među kojima su i nekadašnja velika imena svejtskog fudbala, poput legendarnog kamerunskog fudbalera Rože Mila.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније