Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

15. 05. 2024. 15:14 >> 15:14
2
Čitaj mi:

DEKAN TURČALO

"Srbija ima pretenzije prema CG, BiH i S. Makedoniji"

Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Sead Turčalo izjavio je danas da je Srbija "glavni hegemon" u regionu, koji ima pretenzije prema susjednim državama.

"Srbija je glavni hegemon u regionu, koja ima pretenzije prema Bosni i Hercegovini. Drugi hegemon sa aspiracijama prema BiH je Hrvatska. Pored BiH, Srbija ima pretenzije i prema Crnoj Gori, ali i prema Sjevernoj Makedoniji", rekao je Turčalo na Desetoj internacionalnoj konferenciji "Sarajevo i svijet - Sarajevo u Evropi: Društvo, kultura i geopolitika" na Univerzitetu u Sarajevu.

Dodao je da je ruski uticaj veoma vidljiv u, Crnoj Gori, Srbiji i u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Turčalo je rekao da "ne treba zanemariti" ni kineski uticaj u Srbiji.

Profesorka Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i bezbednost iz Sarajeva Edina Bećirević ocijenila je da je interes Rusije na Zapadnom Balkanu da izazove "haos" i da to čini preko Srbije i entiteta Republika Srpska.

"Na djelu je ruski pokušaji izazivanja sukoba u Bosni i Hercegovini, radi sprečavanja članstva u EU i NATO", kazala je Edina Bećirević.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj rekao je da je istina o Bosi i Hercegovini i genocidu u Srebrenici "danas izašla u svijet i niko je više ne može zaustaviti".

"Borba za državu BiH je sada u ozbiljnim institucijama, a predvode je i profesori Univerziteta u Sarajevu", kazao je Škrijelj.

Balša Božović iz Regionalne akademije za razvoj demokratije iz Novog Sada ocijenio je da režim u Srbiji ima kontinuitet sa politikom Slobodana Miloševića iz devedesetih godina prošlog vijeka.

"Kroz politiku srpskog svijeta, negiranjem zločina, negiranjem genocida, nesuočavanjem sa prošlošću u Srbiji, najviše trpi Bosna i Hercegovina, čije državne temelje Srbija minira preko predsjednika RS Milorada Dodika", rekao je Božović i dodao da je takav narativ formirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ocijenio je da je sa takvom politikom Srbije nemoguće integrisati region Zapadnog Balkana u EU i dodao da će do demokratizacije srpskog društva doći onda kada politika "srpskog svijeta" izgubi u Crnoj Gori, BiH i na sjeveru Kosova.

"Ne samo da neće biti stabilnosti na Zapadnom Balkanu, nego se plašim da neće biti ni mira", kazao je Božović i ocijenio da Rusija želi da na Balkanu otvori još jedan sukob u Evropi, kako bi agresija na Ukrajinu pala u drugi plan.

On je rekao da je izuzetno važna poruka da nijesu građani Srbije i srpski narod taj koji je počinio genocid, već je krivica individualna i dodao da je to ono što je i poruka Rezolucije Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније