Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ Mina ]

17. 05. 2024. 08:19 >> 08:58
2
Čitaj mi:

CGO

Vrhovni sud dovodi u pitanje evropski put Crne Gore

Ponovni neuspjeh Vrhovnog suda da izabere kandidata za njegovog predsjednika/cu ukazuje na organizovano djelovanje unutar te institucije koja koči uspostavljanje funkcionalne vladavine prava i dovodi u pitanje put Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU), ocijenili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Opšta sjednica Vrhovnog suda nije u četvrtak, peti put, nije utvrdila predlog kandidata za predsjednika te sudske instance, jer niko od kandidata nije dobio neohodnu dvotrećinsku većinu.

Iz te nevladine organizacije kazali su da institucije nijesu apstraktna kategorija i da njih čine ljudi sa imenom i prezimenom.

"Građani i građanke imaju pravo da znaju i kako se ko od funkcionera izjašnjava o određenom pitanju kako bi razumjeli i kojim se ko interesima rukovodi, jer se vidno već radi o ugrožavanju javnog interesa", kaže se u saopštenju CGO-a.

Ističe se da kandidatkinja Ana Vuković nije glasala za sebe i da to ukazuje na njen demokratski kapacitet i integritet.

Iz CGO su upitali da li je to glavna prepreka nekim sudijama da podrže Vuković i čiji je interes u Vrhovnom sudu da nema predsjednika/cu sa integritetom i čistom biografijom.

"Reforme u pravosuđu su imperativna potreba crnogorskog društva, kao i zahtjev EU na putu Crne Gore u njeno članstvo. Sudije koje nemaju mišljenje ne mogu biti dio pravosuđa koje nam treba", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније