Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M. [ Portal RTCG ]

17. 05. 2024. 10:17 >> 10:17

mup

Održan sastanak o graničnim prelazima za međunarodni i pogranični saobraćaj

U organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore održana je dvanaesta sjednica Mješovite crnogorsko– bosanskohercegovačke komisije za praćenje sprovođenja sporazuma između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o graničnim prelazima za međunarodni i pogranični saobraćaj, na kojoj su razmatrana aktuelna pitanja saradnje.

"Nakon otvaranja prvog zajedničkog graničnog prelaza između Crne Gore i Bosne i Hercegovine Vraćenovići – Deleuša, na teritoriji Crne Gore, 2020. godine, intenzivirane su aktivnosti za otvaranje preostala tri zajednička granična prelaza, saglasno zaključenim sporazumima. U tom smislu, Bosna i Hercegovina- Uprava za indirektno oporezivanje, realizuje Projekat rekonstrukcije graničnog prelaza Zupci, u cilju stvaranja uslova za uspostavljanje zajedničke granične kontrole na graničnom prelazu Zupci – Sitnica", kaže se u saopštenju.

Radovi će, kako navode, biti završeni do 25. septembra 2024. godine, kada se očekuje otvaranje ovog zajedničkog graničnog prelaza.

"Takođe, Uprava za indirektno oporezivanje (BiH), krajem marta tekuće godine, potpisala je Ugovor za izradu projektne dokumentacije za budući zajednički granični prelaz Klobuk- Ilino Brdo, u cilju stvaranja uslova za uspostavljanje zajedničke granične kontrole i na ovom graničnom prelazu", ističe se u saopštenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore priprema projektnu dokumentaciju za izgradnju budućeg zajedničkog graničnog prelaza Šćepan Polje–Hum.

Sprovođenje zajedničkih graničnih provjera na zajedničkim graničnim prelazima doprinijeće pojednostavljenju i ubrzanju graničnih procedura i efikasnijoj realizaciji mjera na suzbijanju svih oblika prekograničnog kriminala.

"Od avgusta 2023. godine dvije države izdale su 211 pograničnih propusnica za prelazak državne granice u režimu pograničnog saobraćaja, kako bi se stanovništvu nastanjenom u tom području olakšalo jednostavnije prelaženje granice na 18 prelaznih mjesta, uz postojeća dva granična prelaza. Još jednom je naglašen značaj i mogućnost da građani Pljevaljske Bukovice mogu prelaziti državnu granicu u režimu pograničnog saobraćaja i saglasno zaključenom Sporazumu dogovorene su konkretne aktivnosti graničnih policija", kaže se u saopštenju.

Posebnom odlukom Mješovite komisije, u skladu sa Sporazumom između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj i dopunama ovog Sporazuma, nakon određenih procedura u obje države, izvršiće se privremena prekategorizacija graničnih prelaza za pogranični saobraćaj Krstac – Krstac, na putnom pravcu Nikšić – Gacko, u granične prelaze za međunarodni putnički saobraćaj, u periodu od 1. juna do 1. oktobra ove godine, za vrijeme ljetnje turističke sezone, u cilju efikasnijeg prelaska granice.

"U cilju pripreme za ljetnju turističku sezonu utvrđene su mjere za usklađivanje prometa putnika i roba i koordinaciju aktivnosti graničnih službi obje države - graničnih policija, carina, graničnih veterinarskih i fitosanitarnih inspekcija, u cilju pojednostavljenja prelaska granice, posebno, na najfrekventnijim graničnim prelazima, vodeći računa da prioritet bude bezbjednost država i građana. U tom smislu, regionalni šefovi graničnih službi će svakodnevno razmjenjivati informacije, identifikovati probleme na graničnim prelazima i obezbijediti funkcionalnost i brže sprovođenje graničnih procedura", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je povodom zahtjeva Mjesne zajednice Krstac, Opštine Nikšić,  granični prelaz Krstac na putnom pravcu Nikšić – Gacko, koji je otvoren za pogranični saobraćaj prekategorizuje u granični prelaz za međunarodni drumski putnički saobraćaj tokom cijele godine, zajednički  konstatovano da nije opravdano vršiti promjenu statusa ovog graničnog prelaza zbog loše putne infrastrukture sa obje strane granice i malog prometa van ljetnje turističke sezone.

"Takođe, u vezi sa zahtjevom Opštine Plužine za otvaranje graničnog prelaza na putnom pravcu Plužine – Gacko, usaglašen je stav da je neracionalno otvaranje ovog graničnog prelaza pored otvorenih pet graničnih prelaza za međunarodni drumski, robni i putnički saobraćaj i dva granična prelaza za pogranični saobraćaj na zajedničkoj državnoj granici saglasno zaključenim sporazumima između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara BiH i da je zaključenim Sporazumom pored mogućnosti prelaska državne granice na ovih sedam graničnih prelaza omogućen prelazak granice i na 18 prelaznih mjesta van graničnih prelaza u režimu pograničnog saobraćaja, te da zbog loše putne infrastrukture nema potrebnih uslova za otvaranje graničnog prelaza na ovom putnom pravcu", navodi se u saopštenju.

Konstatovano je da su usaglašeni i parafirani protokoli o prenosu roba koje podliježu veterinarskom i fitosanitarnom inspekcijskom nadzoru u režimu pograničnog saobraćaja i očekuje se njihovo potpisivanje u organizaciji ministarstava vanjskih poslova dvije države.

"Zajednički je konstatovano da su ministarstva unutrašnjih poslova i granične službe obje države, zaključivanjem i sprovođenjem sporazuma o državnoj granici, graničnim prelazima, pograničnom saobraćaju i zajedničkim patrolama graničnih policija, dali doprinos unapređenju i razvoju dobrosusjedskih odnosa Crne Gore i Bosne i Hercegovine i napretku regionalne saradnje u cjelini. Sastankom su rukovodili Milan Paunović, predsjednik crnogorskog dijela Zajedničke crnogorsko–bosanskohercegovačke komisije i Ermin Pešto, predsjedavajući bosanskohercegovačkog dijela Zajedničke crnogorsko–bosanskohercegovačke komisije, a učestvovali su članovi Mješovite komisije – predstavnici ministarstva unutrašnjih poslova/ministarstva sigurnosti BiH, graničnih policija, uprave carina/uprava za indirektno oporezivanje, uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove/Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja i Kancelarija za veterinarstvo BiH i predstavnici drugih organa, po pozivu", kaže se u saopštenju.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније