Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

15. 05. 2024. 06:50 >> 06:50
1
Čitaj mi:

srk "tara i morača" traži od vdt-a

Marković da reaguje zbog devastacije Tare

Osnovni sud u Podgorici odbio je zahtjeve Sportskog ribolovnog kluba "Tara i Morača" da se u predmetu koji je to društvo pokrenulo protiv kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBR), u nastavku dokaznog postupka, sasluša svjedok Vladimir Pešić, kao i da se pozove misija UNESCO koja bi sprovela vještačenje i utvrđivala obim i visinu štete prouzrokovanu na rijeci Tari tokom izgradnje auto-puta Bar - Boljare.

Odlukom sutkinje Vesne Banjević odbijen je i prijedlog da se pročita nalaz i mišljenje vještaka građevinske struke i sudskog vještaka ekološke struke, rađene za potrebe postupka K.br. 21/21 pred Osnovnim sudom u Kolašinu.

"Odbija se predlog tužilacke strane da se u nastavku dokaznog postupka pročita nalaz i mišljenje građevinske struke i sudskog vještaka ekološke struke rađene za potrebe postupka K.br. 21/21 pred Osnovnim sudom u Kolašinu a shodno čl. 221 u vezi cl. 5 ZPP-a. Odbija se predlog tužilačke strane da se u nastavku dokaznog postupka sasluša svjedok Vladimir Pešić, da se pozove misija UNESCO koja bi provela vještačenje i utvrđivala obim i visinu štete, te da se sprovede vještačenje po vještacima finansijske struke Ljubomiru Pekoviću i ekološke struke Olivere Miljanić i dio ponude tužioca za dobijanje koncesije na ribolovnim vodama za potrebe postupka dodjele koncesije. Vrši se uvid u presudu Upravnog suda CG U.br.698/22 od 13.02.2024. godine", navodi se u rješenju podgoričkog Osnovnog suda.

Punomoćnik tužioca i advokat Vladimir Čađenović kazao je, između ostalog, da su, uprkos nalazu vještaka ekonomke struke da su u koritu Tare izvođeni radovi bez vodnih uslova i saglasnosti što je suprotno elaboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu, kao i da se to područje tretira kao zaštićeno sa više međunarodnih i nacionalnih propisa kao svjetska kulturna baština, Osnovni sud u Kolašinu i Viši sud u Bijelom Polju ranije donijeli presudu kojom se kineska kompanija oslobađa optužbi za krivično djelo uništenje i oštećenje zaštićenog prirodnog dobra iz čl.310 st. 1 KZCG.

"I pored ovih konstatacija vještaka, sudovi su odlučili da se ne radi o zaštićenom području, da nema štete, a da pri tome vještaci nisu ni saslušani, iako je to branilac okrivljenih tražio a pored činjenice da se radi o obavezi suda. Ustav Crne Gore i međunarodne konvencije, kao važeće materijalno pravo, nijesu ni primijenjeni u tom postupku, posebno čl. 23 st. 1 i 3 Ustava CG kao i čl. 4, 5 i 6 Konvencije o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine koji kažu da se država (tako i izvođač radova kome su poznate odredbe konvencije), obavezuje da će na svojoj teritoriji organizovati službe za zaštitu (što je nadležnost tuzioca po ugovoru i Zakonu), i da neće namjerno preduzimati nikakve mjere koje bi mogle posredno ili neposredno ići na uštrb kulturne i prirodne baštine", naveo je Čađenović. 

On je naglasio i da je razočaran postupcima Vrhovnog državnog tužilaštva koje je, kako tvrdi, i pored postupanja ODT-a i Višeg državnog tužilaštva u cilju poništenja nezakonitih odluka, samo jednom rečenicom objasnilo da nema uslova za podnošenje vanrednog pravnog lijeka.

Zbog takve odluke, Sportsko ribolovni klub "Tara i Morača" dostavilo je vrhovnom državnom tužiocu Miloradu Markoviću predstavku u kojoj traži da izjavi ovaj pravni lijek, jer su mišljenja da tužilac nije obaviješten o postupanju državnog tužioca Đurđine Nine Ivanović.

Traže zaključenje rasprave

Punomoćnik kompanije CRBC, advokat Branislav Glogonjac, predložio je da se na jučerašnjem ročištu zaključi rasprava, imajući u vidu da je sud odbio sve dokazne predloge tužioca. 

On je, između ostalog, kazao da suprostavljena strana posebno insistira na nalazima i mišljenjima vještaka iz drugih postupaka, a koji, tvrdi, ne mogu ni u kom slučaju da se izvode kao dokaz u ovom postupku. 

Predložio je da se tužbeni zahtjev odbije kao neosnovan uz obrazloženje da tužilac "nema aktivnu legitimaciju da nije pretrpio bilo kakvu štetu", kao i da nije dokazao postojanje uzročne veze između radnje tuženog  i izgubljene dobiti koje je vještak utvrdio. 

Kinesku kompaniju (CRBC) tužilo je Sportsko ribolovno društvo “Tara i Morača”, koje je aprila 2018. godine sklopilo ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede o korišćenju i upravljanju tim prirodnim dobrom na području opštine Kolašin.

Osnovni sud u Podgorici odlučio je 2021. godine da CRBC treba da plati 200.000 eura zbog uništavanja rijeke tokom izgradnje auto-puta Bar Boljare, ali je rješenjem Višeg suda ta presuda ukinuta. Isto tako, u presudi je konstatovano da je ta kompanija kriva jer je tokom 2019. godine počela izgradnju objekata bez prethodno podnijete prijave i dokumentacije za taj posao, čime su doprinijeli uništenju riba i drugog živog svijeta u rijeci Tari.

Kompanija CRBC bila je glavni izvođač gradnje dionice autoputa. Dio radova se odvijao u rejonu toka rijeke Tare čiji je kanjon zaštićeno područje.

Kinesku kompaniju je tužilo Sportsko ribolovno društvo “Tara i Morača”, koje je aprila 2018. godine sklopilo ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede o korišćenju i upravljanje tim prirodnim dobrom na području opštine Kolašin.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније