Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

18. 05. 2024. 07:12 >> 22:47
2
Čitaj mi:

čarapić ZA PORTAL

"Maloljetnike za volanom kazniti maksimalno"

Maloljetne osobe kao i njihovi roditelji i staratelji, svjesni su da maloljetnici ne mogu upravljati vozilom do sticanja punoljetstva, pa ukoliko se to lice upusti u takvu radnju, to je sa umišljajem i kao takvo mora biti sankcionisano maksimalnim kaznama, kazao je za Portal RTCG sudski vještak iz oblasti saobraćajne i mašinske struke Goran Čarapić.

Policija je u utorak zatekla dvanaestogodišnjaka koji je vozio auto-putem "Princeza Ksenija". Sa njim se u automobilu nalazilo njegov brat koji je punoljetan.

Iz Uprave policije su saopštili da je protiv lica pokrenut odgovarajući postupak.

Sudski vještak iz oblasti saobraćajne i mašinske struke Goran Čarapić kazao je za Portal RTCG, da prije svega maloljetna osoba ne bi smjela upravljati vozilom, pa se postavlja pitanje kako je maloljetnik došao u posjed vozilu, i ko mu je omogućio da upravlja sa njim.

"Kada se odgovori na ovo pitanje tada se može govoriti o sankcionisanju ili onog lica koje je omogućilo maloljetnom licu da upravlja vozilom ili maloljetnom licu ako je samostalno uzelo vozilo bez saglasnosti starije osobe. Sankcionisanje takvih lica bi trebalo biti sa maksimalnim kaznama, i u tim pravcu bi trebalo dopuniti važeće propise sa većim kaznenim mjerama prema tim licima", istakao je Čarapić. 

Čarapić upozorava da maloljetnici predstavljaju opasnost u saobraćaju. 

"Maloljetnici ne poznaju saobraćajne propise, ili ih slabo poznaju, nisu prošli određene obuke za vozače, ne poznaju upravljanje vozilom, pa kao takvi su veoma opasni učesnici u saobraćaju, jer predstavljaju potencijalne uzročnike saobraćajnih nezgoda", pojašnjava on. 

Neophodna veća kontrola policije na magistralnim putevima i auto-putu

Zbog sve većeg broja saobraćajnih nezgoda koje se dešavaju na našim putevima, nažalost sa težim posljedicama, potrebna je sve veće kontrola saobraćaja od strane saobraćajne policije, posebno na magistralnim putevima i autoputu, jer se na tim pravcima i dešavaju najteže saobraćajne nezgode, tvrdi Čarapić. 

Ističe da su nepoštovanje saobraćajnih propisa, a to je prvenstveno znatno prekoračenje brzine, upotreba mobilnih telefona u toku vožnje, alkoholisanost vozača, upotreba psihoaktivnih supstanci i droga, preticanje na mjestima gdje je to zabranjeno, osnovni uzroci nastanka saobraćajnih nezgoda sa teškim posljedicama.

Čarapić je kazao da većina naših saobraćajnica nema adekvatnu opremu koja bi uticala na veću bezbjednost saobraćaja.

"Auto-put je pokriven video-nadzorom, pojedine raskrsnice i određena mjesta takođe posjeduju video-nadzor, ali većina saobraćajnica nema adekvatnu opremu koja bi imala uticaja na povećanje bezbjednosti saobraćaja, a to su prvenstveno stacionarni radari", kazao je on. 

Čovjek skoro jedini uzrok nastanka saobraćajnih nezgoda

Čarapić kaže da priče i komentari određenih lica koja se pojavljuju u medijima i daju predloge, prvenstveno u dijelu edukacije i preventive, nijesu dali bilo kakav pomak u dijelu smanjenja broja saobraćajnih nezgoda na našim putevima, čak se taj broj i povećao.

Postavlja se pitanje, ističe Čarapić, zašto smo mi država koja je u samom vrhu po broju saobraćajnih nezgoda i smrtno stradalih lica u istim prema broju stanovnika.

"Kada govorimo u uzroku tada se misli na vozilo, put ili čovjeka. Skoro zanemarljiv je procenat saobraćajnih nezgoda koji se desio kao uzrok neispravnosti vozila ili kao faktor put, a koji bi imao za posljedicu nastanak saobraćajnih nezgoda sa težim posljedicama", smatra Čarapić.

Dakle, zaključuje on, ostaje čovjek, kao osnovni i skoro jedini uzrok nastanka saobraćajnih nezgoda.

Povećanjem kaznenih mjera smanjile bi se nezgode 

"Uvijek sam potencirao kaznenu politiku u dijelu da su kazne za određene prekršaje male, a koji prekršaji mogu izazvati veoma teške saobraćajne nezgode. Povećanjem kaznenih mjera, ne samo u dijelu novčanog iznosa, već i u drugom pravcu, oduzimanjem vozačke dozvole na duži vremenski period, i drugim kaznenim mjerama, sa sigurnošću tvrdim, da bi se značajno smanji broj saobraćajnih nezgoda, a posebno znajući mentalitet našeg naroda", kazao je Čarapić.

Napominje da naši vozači u inostranstvu ne prave prekršaje.

"Oni znaju kakve su sankcije za takve prekršaje, ne prekorače dozvoljenu brzinu jer je tamo nulta tolerancija, čim sjedu u vozilo odamah koriste sigurnosni pojas, ne voze svoja vozila ako su u alkoholisanom stanju, ne vrše preticanje na neisprekidanoj liniji, ne koriste mobilne telefone u toku vožnje, čak se i ne parkiraju na mjestima gdje im to nije dozvoljeno", kaže Čarapić.

Međutim, ti isti vozači kada dođu u Crnu Goru, kaže Čarapić, brzo zaborave na poštovanje propisa. 

"Za razliku od takvih poštovanja propisa naših vozača kada se nalaze van granica Crne Gore, ovdje to se zaboravi, a sve zbog znanja da će biti minimalno sankcionisani nekim simboličnim kaznama. Dakle, jedina mogućnost je da se pooštri kaznena politika", zaključuje Čarapić.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније