Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.M.Lj. [ Marko Terzić ]

14. 05. 2024. 10:06 >> 11:29
4

ISTRAGA

Jelena Perović u SDT-u: Prisustvovala saslušanjima dvojice svjedoka

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović prisustvovala je jutros saslušanjima dvojice svjedoka u Specijalnom državnom tužilaštvu. Perovićeva, koja se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja, je u SDT-u bila sa svojim braniocem Nikolom Martinovićem.

Video: Marko Terzić, TVCG

U postupku koji se vodi protiv Perovićeve do sada je navodno, saslušano sedam svjedoka.ž

"Do sada je saslušano sedam svjedoka. Svi iskazi svjedoka potvrđuju odbranu moje branjenice", kazao je advokat Martinović. 

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) donijelo je naredbu u sprovođenju istrage protiv direktorice Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelene Perović, za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, kojim je okrivljena, u periodu od avgusta 2020. do marta 2024, sebi i drugima pribavila imovinsku korist a budžetu Crne Gore nanijela štetu u iznosu od najmanje 100.000 eura.

Specijalno državno tužilaštvo donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Jelene Perović, koju sumnjiči da je počinila produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja i da je, od avgusta 2020. do marta 2024. godine, sebi i drugima pribavila imovinsku korist, a budžetu Crne Gore nanijela štetu od najmanje 100.000 eura. Naredbu su, saopštio je portparol SDT-a, specijalni tužilac Vukas Radonjić, donijeli na osnovu dokaza prikupljenih u izviđaju i saslušanja Perović.

"Postoji osnovana sumnja da je okrivljena, protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja i prekoračenjem granica službenog ovlašćenja, suprotno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru kojim je propisano da rješenje o zaradi za lica, koja su izabrana u skladu sa propisima, donosi organ, odnosno radno tijelo koje ih je izabralo, u svoju, ali i u korist predsjednika i članova Savjeta ASK-a, donosila odluke o varijabilnom dijelu zarade i o naknadama, na osnovu kojih je okrivljenoj isplaćivana zarada uvećana za varijabilni dio, a članovima savjeta naknada, iako je donošenje takvih odluka za direktoricu isključivo ovlašćenje Savjeta ASK-a, a za članove savjeta isključivo ovlašćenje Skupštine Crne Gore", saopštio je Radonjić.

Postoji, naveo je on, osnovana sumnja i da je Perović donosila rješenja za prekovremeni rad, za sebe i svoje pomoćnike, N.P. i B.V, u koja je unosila neistinite podatke o broju prekovremenih časova rada, za koje ne postoji evidencija da su ostvareni, na osnovu kojih je čelnici ASK-a i pomoćnicima isplaćivana zarada uvećana po osnovu prekovremenog rada.

"Postoji osnovana sumnja i da je okrivljena, suprotno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i Uredbi o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, licu koji nije zaposleni, već je u ASK-u bio angažovan po osnovu ugovora o djelu, iz sredstava agencije plaćala troškove putovanja - hotelskog smještaja i prevoza u Sjevernu Makedoniju, Sloveniju, Hrvatsku, Kosovo, Albaniju, Belgiju, Austriju, Francusku, Bugarsku, Egipat i Sjedinjene Američke Države, i da je privatno putovanje u Sloveniju, u izvještaju sa službenog puta, lažno predstavila kao službeno putovanje, a troškove putovanja kao troškove nastale u vezi sa radom, pa je sa računa ASK-a, na ime naknade troškova, sebi isplatila novac", saopštio je tužilac Radonjić.

Tužilaštvo, naveo j, osnovano sumnja i da je Perović, krajem novembra 2023. godine, kao naručilac posla, sa N.L, kao izvršiocem, zaključila ugovor o djelu.

"Kojim su se ugovorne strane sporazumjele da će izvršilac posla izvršavati poslove koji se odnose na tehničku pomoć prilikom sačinjavanja izvještaja o izvršenim provjerama, tehničku i izrade statističkih izvještaja, pomoć pri sortiranju i raspoređivanju i evidentiranju dokumentacije i njenom odlaganju u određene registre, pripremu, organizovanje i podršku prilikom organizovanja službenih putovanja u zemlji i inostranstvu, za nadoknadu u neto iznosu od 1.000 eura, koja je 20. decembra 2023. godine plaćena sa računa ASK-a. Za vrijeme trajanja tog ugovora, okrivljena je sa istim licem zaključila još jedan ugovor o djelu, koji nije zaveden kroz djelovodnik, za period od 1. do 10. decembra 2023. godine, za iste poslove - priprema, organizovanje i podrška prilikom organizovanja službenih putovanja u zemlji i inostranstvu za nadoknadu u neto iznosu od 1.909,95 eura, koja je 11. decembra 2023. godine, isplaćena sa računa ASK-a", navodi Radonjić.

U istrazi će se, kazao je on, "prikupiti dokazi i podaci koji su potrebni državnom tužiocu za donošenje odluke o podizanju optužnice ili o obustavi istrage ".

"I dokazi za koje postoji opasnost da se neće moći ponoviti na glavnom pretresu ili bi njihovo izvođenje bilo otežano, kao i drugi dokazi koji mogu biti od koristi za postupak, a čije se izvođenje, s obzirom na okolnosti slučaja, pokazuje cjelishodnim", saopštio je tužilac Radonjić.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније