Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ RSE ]

16. 05. 2024. 18:26 >> 18:26

Džulian Smit

"Članice sa Zapadnog Balkana da više izdvajaju za odbranu"

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u NATO Džulian Smit pozvala je države Zapadnog Balkana da se fokusiraju na svoje evroatlantske težnje i vrijednosti otvorenih i demokratskih društava.

Smit je, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), pozvala članice NATO-a sa Zapadnog Balkana da urade više kako bi ostvarile cilj Alijanse da svaka njena članica na odbranu odvaja makar dva odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), posebno s obzirom na bezbjednosno okruženje i invaziju Rusije na Ukrajinu.

Ona je pozvala Srbiju da ne produbljuje saradnju sa Rusijom i Kinom, ponavljajući upozorenje SAD na poslovanje s kineskim kompanijama.

Smit je istakla da za jačanje odnosa s Rusijom nije vrijeme, budući da je Moskva pokrenula najveći rat u Evropi od Drugog svjetskog rata.

"Rusija daje sve od sebe da pokrene čitav niz dezinformacionih kampanja koje često pogrešno predstavljaju o čemu se radi u NATO-u. Često pokušavaju da iznesu tvrdnju da je NATO direktno uključen u rat u Ukrajini, što je apsurdno i nije tačno", rekla je Smit.

Ona je dodala da je Rusija agresor koji je pokrenuo rat u Ukrajini.

Smit je rekla da je za napredak Kosova u približavanju NATO-u važan napredak u dijalogu koji Beograd i Priština vode uz posredovanje Evropske unije.

Američka ambasadorka u NATO je rekla da su SAD uključene u borbu protiv dezinformacija u regionu Zapadnog Balkana.

"Stoga blisko sarađujemo na izazovu dezinformacija sa svim našim partnerima i saveznicima u regionu, i ohrabrujemo naše prijatelje da zadrže fokus na vrijednostima koje dijelimo, otvorenim i demokratskim i multietničkim demokratijama i društvima", rekla je Smit.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније