Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J. [ RSE ]

05. 05. 2024. 16:48 >> 17:00
Čitaj mi:

sTUDENTI POSTAVILI ŠATORE

SAD: Desetine uhapšenih demonstranata tokom vikenda na kampusima

Najmanje 25 osoba uhapšeno je u subotu na propalestinskim demonstracijama na univerzitetu u saveznoj američkoj državi Virdžinija, a policija je očistila i šatorsko naselje koje su studenti postavili u znak protesta protiv rata u Gazi.

Studenti širom SAD-a postavili su šatorska naselja na unverzitetima u znak protesta zbog višemjesečnog rata u Gazi i pozvali predsjednika Džozefa Bajdena, koji je podržao Izrael, da učini više da zaustavi krvoproliće u Gazi.

Studenti takođe traže okončanje vojne pomoći Sjedinjenih Država Izraelu, distanciranje univerziteta od dobavljača oružja i drugih kompanija koje zarađuju na ratu i pomilovanje i amnestiju za studente i fakultetsko osoblje koje je kažnjeno ili otpušteno jer su izašli na proteste.

U saopštenju za medije Univerzitet u Virdžiniji je naveo da su demonstranti prekršili nekoliko univerzitetskih politika, uključujući postavljanje šatora i korištenje pojačanog zvuka.

Predsjednik Univerziteta Virdžinija Džim Rajan rekao je da su zvaničnici saznali da su se demonstrantima u kampusu pridružili "pojedinci koji nisu povezani sa univerzitetom". Nije jasno koliko se studenata nalazi među uhapšenima.

Desetine osova uhapšeno je ispred Instituta za umjetnost u Čikagu na demonstracijama nakon što je pozvana policija da ukloni demonstrante za koje su rekli da nezakonito zauzimaju prostor oko Instituta.

Tokom proteklih par sedmica širom američkih univerziteta održani su protesti, ali i kontraprotesti zbog rata u Gazi. Brojne škole, uključujući Kolumbija univerzitet u Njujorku pozvale su policiju da ugase proteste. Širom zemlje policija je do sada uhapsila preko dvije hiljade demonstranata.

Univerzitet u Mičigenu je jedan od mnogih koji su promijenili sigurnosne protokole za ceremonije dodjele diploma.

Antiratni protesti organizuju se kao odgovor na izraelsku ofanzivu u Gazi, pokrenute nakon napada Hamasa 7. oktobra u kojem je, kako Izrael tvrdi, ubijeno 1.200 osoba. Nakon toga Izrael je započeo napade na Gazu gdje je, prema podacima Ministarstva zdravstva koje vodi Hamas, kojeg SAD i EU smatraju za terorističku grupu, ubijeno preko 34.000 osoba.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније