Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina biznis/M.L.B.

03. 05. 2024. 19:20 >> 19:19
Čitaj mi:

podacu unfao

Globalne cijene hrane blago porasle u aprilu

Cijene hrane blago su porasle u aprilu, jer je poskupljenje mesa, biljnih ulja i žitarica prevagnulo nad pojeftinjenjem šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, saopštila je agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (UNFAO).

FAO-ov indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u aprilu 0,3 boda u odnosu na revidiranu vrijednost za mart i iznosio je u prosjeku 119,1 bod.

To znači da su na mjesečnom nivou porasle 0,3 odsto, prenosi SEEbiz. U martu je korpa osnovnih prehrambenih proizvoda poskupila na mjesečnom nivou prvi put od septembra prošle godine, i to 1,2 odsto.

U odnosu na prošlogodišnji april, cijene su bile niže 9,6 odsto. Najviše je u aprilu na mjesečnom nivou poskupilo meso, 1,6 odsto u odnosu na mart, odražavajući više cijene mesa živine, govedine i ovčetine.

Blago su poskupile i žitarice i biljna ulja, 0,3 odsto u odnosu na mart. Cijene pšenice stabilizovale su se u aprilu, budući da je jaka konkurencija glavnih izvoznika ublažila zabrinutost zbog nepovoljnih uslova uzgoja u pojedinim dijelovima Evropske unije (EU), Rusije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Poskupio je i kukuruz, budući da se snažna potražnja poklopila s logističkim problemima u Ukrajini zbog oštećene infrastrukture, uz zabrinutost za brazilsku proizvodnju. Riža je pojeftinila 1,8 odsto.

Šećer je pojeftinio 4,4 odsto u odnosu na mart, uglavnom zahvaljujući poboljšanim izgledima za proizvodnju u Indiji i na Tajlandu i boljim vremenskim uslovima u Brazilu. U odnosu na prošlogodišnji april, cijene su mu niže 14,7 odsto.

Mliječni proizvodi pojeftinili su 0,3 odsto u odnosu na mart, odražavajući slabu uvoznu potražnju za obranim mlijekom u prahu i niže cijene sira pod pritiskom jačeg dolara. Maslac je poskupio zbog kontinuirano snažne uvozne potražnje.

Globalna trgovina žitaricama trebalo bi u aktuelnoj sezoni, prema novim FAO-vim podacima, da poraste 1,6 odsto na 487 miliona tona, uz veći obim trgovine žitaricama krupnog zrna, poput kukuruza, i nešto manji obim trgovine pšenicom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније