Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

03. 05. 2024. 07:22 >> 06:57
1
Čitaj mi:

Plav

Počela sječa oboljelih stabala u državnim šumama, inspekcija traži bržu akciju

Uprava za šume po nalogu Inspekcije za šumarstvo doznačila je oko petanest hiljada kubika drveta u državnim šumama, napadnutog podkornjakom koji je tokom blage zime prešao iz šuma u zoni Nacionalnog parka Prokletije. To su Portalu RTCG kazali iz Inspekcije za šumarstvo, dodajući da je počela i sječa, ali da tenderi za doznačena stabla nisu svi završeni.

"Prema našem saznanju, tenderi su prošli za dvije hiljade kubika, i tu je počela sječa, ali ostatak nije prošao. Procedura za nove tendere je duga, a potkornjak ne čeka tendere, nego nastavlja progresivno da se širi“, kazali su iz Inspekcije za šumarstvo.

Po njihovim riječima, bolest potkornjaka u državnim šumama na području Plava je rasprostranjena u četiri rejona, Babina gora – Vaganica, Čakor – Visitor, Babino Polje – Treskavica i Prokuzribljak.

„I tih 15 hiljada kubika nije sve. Poslije doznake pojavila se nova zaraza. Naime, stabla izgledaju zeleno, ali su kontaminirana. Ništa nećemo uraditi na zaustavljanju zaraze ako sječemo ovako malo po malo. Potrebna je masovnija sječa odjednom i izvlačenje tih zaraženih stabala iz šume, inače neće biti efekta u borbi sa potkornjakom, a štete u šumama biše još veće“, kazali su iz inspekcije.

Portal RTCG je početkom prošlog mjeseca pisao o tome da se zarazna bolest potkornjak, koja je zahvatila Nacionalni park Prokletije, raširila uveliko i da se prenosi u državne šume kojima gazduje Uprava za šume, kao da je to vidljivo čak i golim okom, naročito u šumi pod nazivom Javorje.

Udruženje drvoprerađivača Plav ukazalo je na potrebu hitnih mjera, sa kojima se previše kasni.

Oni su podsjetili da su na vrijeme ukazivali na bolest u Nacionalnom parku, ali da do danas nije ništa počelo da se radi na tom planu, i da, kako kažu, za posljedicu sada imamo širenje opake bolesti u državne šume.

Udruženje drvoprerađivača iz Plava još u julu prošle godine upozoravalo je da se hitno izvrši čišćenje oboljelih šumskih površina u NP Prokletije, jer se to godina nije radilo i bolest se širi veoma brzo.

Na njihove apele niko nije reagovao, sve dok šumarski inspektor iz ovog grada Hakija Jasavić, prošle jeseni nije bio prinuđen da podnese krivične prijave protiv menadžmenta NPCG, a predmet iz Osnovnog državnog tužilaštva Plav potom ustupljen Specijalnom državnom tužilaštvu u Podgorici.

Jasavić je ranije našem portalu kazao da je rješenje o potrebi sanitarne sječe, u skladu sa Zakonom o šumama član 45, NPCG i NP Prokletije dostavio još u aprilu prošle godine, ali da po njemu nije postupano.

Nakon više kontrola koje je kasnije obavio ustanovljeno je da se bolest samo raširila, odnosno da je oboljelo šume u količini od 50 do 60 hiljada kubika u NP Prokletije, čime je nanesena višimeilionska šteta državi.

Iz Udruženja drvoprerađivača Plav su kazali da su ovih dana stupili u kontakt sa novim menadžmentom Uprave za šume, i da su došli do zajedničkog zaključka da treba brzo djelovati.

"Rečeno nam je da će Uprava za šume uraditi sve da zaštiti državne šume za koje je nadležna. Ostaje da vidimo i pružimo šansu da obećanje realizuju“, kazali su Portalu RTCG iz ove asocijacije, koja je prepoznata kao vrlo aktivna u borbi za zaštitu prirode.

I u Udruženju drvoprerađivača Plav i u Inspekciji za šume smatraju da je dobro da se počelo, ali nisu zadovoljni dinamikom sječe, i ponavljaju da je potrebna široka akcija sječe oboljelih stabla, kako onih koja su već potpuno suva, tako i onih za koje je inspekcija utvrdila da su kontaminirana, kako bi se širenje bolesti zaustavilo.

S druge strane, po saznanjima Portala RTCG, u zoni Nacionalnog prka Prokletije, gdje se bolest pojavila i odakle se raširila, još se ništa konkretno ne preduzima osim postavljanja takozvanih feromonskih klopki. One imaju minimalan efekat u odnosu na količinu šume, odnosno površinu koja je zahvaćena zaraznom bolešću.

Ova opaka bolest dovodi do toga da se zaražena stabla suše, a krajnji negativni rezultat je to da šume izgledaju kao poslije velikih požara.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније