Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna panorama

04. 05. 2024. 00:00 >> 14:45

Kulturna panorama

Subota, 4. maj, RCG.

U Kulturnoj panorami izdvajamo:
Mogu li krivci izaći iz mašine, kojom su i sami samljeveni meljući nas, i sami priznati krivicu ili se moraju natjerati tj.dokazati se njihova krivica preko institucija samo je pseudo dilema- jer su i instituije samo dio opake i neprozirne mašine tematizuju četiri Ibzenova djela u jednom komadu. Ane Vukotić Mašini Ibzenovoj premijerno puštenoj u igru. Porazgovarali smo sa rediteljkom.

Sveže fraze staze prave , opšta mjesta su oaze.
Vrijeme nije novac vječnost je vrijeme , jedini lijek lijek protiv smrti- čak i kao Živi kao čigra, sa našim životima se igra - vrte nas sve do smrti, a i posle će.

Kao nikad do sad biće pomjereni i raspršeni fundamenti na kojima je počivalo čovječanstvo- tj. počivaće sada ali u nemiru-
Besmrtnost – najavljuje američki futurista do 2030. godine –

Predviđanje je futurologa Reja Kurcvela da će ljudi, zahvaljujući tehnološkom napretku, prije svega u genetici, robotici i nanotehnologiji, dostići besmrtnost već za šest godina.

No, tu nije kraj, kraja nema, ljudi ce se sjediniti sa superkompjuterom , taj događaj Kurcvel smješta u 2045. godinu. Tako je besmrtnost, kako je on vidi, samo jedan korak ka dolasku do tog spoja.
Kurcvelova predviđanja su se do sad ostvarivala te ne možemo tek tako odbaciti njegove teorije kao zaludno naklapanje. Zbog cega razgovaramo sa profesorom filozofije Stefanom Đukićem koji je objavio tekst o tome za regionalni portal Velike Price.

Predviđanje da ćemo postati besmrtni bazira na razvoju biotehnologije i smatra da će proboj u razvoju nanobota I te;nih robota dovesti do zaustavljanja starenja, da će ove mikroskopske “stvarčice” popravljati naše tijelo i organe “do kraja svijeta i vijeka”
Istovremeno,Kurcvel nije usamljen u predviđanjima da će ljudski rod, za našeg života, prestati da umire. Neki govore o učitavanju naše svijesti u “cyber” svemir, neki govore o bržem jedinstvu (singularitetu) sa robotskim pomagalima ili vještačkom inteligencijom, a neki prosto o mogućnosti da izliječimo sve bolesti uključujući i starenje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се