Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Informativni

14. 05. 2024.

Zelena priča

Utorak, 14. maj od 10,30h do 11h

Usljed višedecenijeske pohare šuma Crne Gore, posebno na sjeveru , bespovratno  su  izgubljene stotine hektara najkvalitetnijeg  zelenog resursa. Nemilosrdna  sječa  stabala  privatnicima  je donijela  milione eura  zarade, a građanima i državi  probleme :

milijarde eura  gubitka , kao i devastirane  seoske predjele, uništene puteve,  presahle izvore, eroziju i poplave.

U peletarama  završava najkvalitetnije drvo, koje bi trebalo da se koristi za tehničku građu, drvenariju i namještaj , umjesto ono iz sanitarne sječe. Godinama su smrče na udaru potkornjaka, bube štetočine u nacionalnim parkovima , gdje se zbog nebrige infekcija prenosi na zdrava stabla, te sve više stradaju državne šume.

Da li će novi Zakon o šumama i formiranje državnog preduzeća za upravljanje šumama ukinuti pogubne koncesije, izboriti se protiv šumarske mafije i bolesti  šuma i taj potencijal  učiniti  bitnim faktorom eko sistema i razvoja privrede?

Šta su prioriteti  i sa čime se  ovih dana nadležni  suočavaju, u “Zelenoj priči “ u utorak, 14. maja od 10,30h do 11h, kazaće nam VD direktora Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore Miloš Rajković.

Urednica emisije Tatjana Fatić

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се